Neformátovaný text vašim stránkám uškodí

20.1.2011

Neformátovaný textKaždý z vás už jistě psal nějaký text pro svoje stránky a taky už mnoho jiných textů viděl. Jak určitě víte ze své vlastní zkušenosti, většinou stránky nečteme.  Spíše je očima skenujeme a hledáme nějaký „záchytný“,  zajímavý bod. Web prostě čteme jinak než běžné tištěné materiály a podle toho bychom tedy měli k tvoření textů pro web i přistupovat. Neformátovaný text vašim stránkám jenom uškodí.

Jak vytvořit „chytlavý“ text?

Většina odborníků na webové stránky se shoduje na tom, že je třeba psát spíše kratší příspěvky, které je třeba:

  • přehledně členit do odstavců,
  • vhodně rozdělit nadpisy.

Neformátovaný text vyhledávače nezaznamenají. Webnode vám dává k dispozici html formátování textu pomocí funkcí Nadpis 1, 2 atd. Využijte jich!

V textu samotném je pak důležité:

  • Pasáže přiměřeně zvýraznit pomocí tučného písma, případně kurzívy.
  • Podtržení používejte jen v omezené míře, uživatelé si je rádi pletou s odkazy!
  • Ke zpřehlednění je výhodné používat odrážky či číslování.

Pozor na používání jiné barvy písma, než je standardně nastaveno! Příliš mnoho barev působí rušivě, stejně tak jako malý kontrast textu a pozadí.

Posledním doporučením pak může být psát správně česky;-). Nic nedokáže zkazit dojem více, než gramatická chyba na jinak dokonalé stránce.

Text zpestřete jinými prvky!

Není nic horšího než monotónně plynoucí text. Rozhodně neuděláte chybu, když jej proložíte některými z těchto prvků:

  • Obrázky – ať už tématické nebo jen ilustrativní (obrázky, které nechrání autorské právo a můžete je tudíž volně užívat jsou např. obrázky s licencí Creative commons).
  • Videa – služby jako Vimeo či Youtube vám umožní jednoduše sdílet vaše nebo cizí videa.
  • Prezentace – služby usnadňující sdílení prezentací (např. Scribd, Slideshare, Issuu) umožní prezentaci nahrát do svého systému a vložit ji na potřebné místo do vaší stránky.
  • Tabulky – prezentujete-li nějaká čísla, není na škodu dát je do tabulky. Uživatelovo oko tabulka jistě zaujme mnohem více, nežli odstavec s čísly.
  • Grafy – nic nepůsobí efektivněji, než pěkně barevně vyvedený graf! Každý program s tabulkami jich nabízí nepřeberné množství.

Tak jak je na tom váš web? Je chytlavý nebo jen nudně plynoucí? ;) Myslíte si, že náš článek je chytlavý? Nezapomněli jsme na něco?

Nezapomeňte si také přečíst návod, jak na SEO krok za krokem.

Přemýšlíte o vytvoření vlastních stránek?
Tvorba webových stránek s Webnode je opravdu jednoduchá a navíc zdarma. Zkuste to ještě dnes!