Vytvořte si ikonu webu Favicon!

29.7.2011

Favicon je malý obrázek, který se najdete v adresním řádku prohlížeče, na jednotlivých listech prohlížeče či u stránky přidané v oblíbených. Je to jedna z maličkostí, která vašim webovým stránkám pomůže vyniknout nad konkurencí. Představuje totiž další místo, kde můžete ukázat svoje logo a podpořit tím svoji značku. V novém editoru webových stránek Webnode můžete takovou ikonku webu čili favicon jednoduše vložit.

Jak favivon vypadá?

Při otevření konkrétní webové stránky najdete v záhlaví její titulek společně s malým obrázkem – přesně to je favicon:

Co je to favicon

Vytvoření ikony webu

Ikonu na web si můžete snadno vytvořit vy sami. Existují různé služby, které vám to usnadní. My jsme se podívali např.na Favicon.cc.

Pro vytvoření faviconu je vpravo ev editoru k dispozici pole, na které kurzorem myši nakreslíte barevný favicon přesně podle svých představ. Nebo za pomoci tlačítka „Import Image“ nahrajte váš vlastní obrázek či logo, který služba převede do formátu .ico. Dole pod polem neustále vidíte, jak bude váš favicon u webových stránek vypadat.

Editor služby Favicon.cc

Editor služby Favicon.cc

Jakmile jste s výsledkem spokojeni, kliknete na tlačítko „Download  Favicon“ a uložíte do počítače. Abyste mohli nahrát favicon do Webnode, musí mít formát .ico. Pokud tedy máte vaše v logo ve formátech jpg nebo png, stačí je nahrát do aplikace a jednoduše si stáhnout nový formát.

Vložení ikonky webu do webových stránek

Vytvořený favicon zbývá nahrát ve Webnode do vašeho webu. V editoru webových stránek kliknete na tlačítko „Šablona webu“ a z její nabídky vyberete možnost „Pokročilé nastavení“. V okně, které se vám otevře najdete v horní pracovní liště část „Nástroje pro Webmastery“. Zde kliknete hned na první možnost „Ikona stránek (Favicon)“. Po kliknutí na odkaz „Procházet“ soubor s faviconem nahrajete stejně jako do Webnode nahrávate např. obrázky. Ihned po potvrzení vložení tlačítkem „OK“ dojde k nastavení faviconu na vašich stránkách.

Vložení faviconu ve Webnode

Funkci vložení faviconu do stránky můžete využívat již od balíčku Mini.

Líbí se vám favicony? Víte, že se službou Favicon.cc může mít favicon i animovaný? Nezapomeňte si také přečíst návod, jak pracovat s editorem webových stránek krok za krokem.