Jak optimalizovat web – kontrolní seznam

3.11.2012

Webové stránky si vytvoříte snadno, zvláště pokud využíváte Webnode. Ovšem jak na ně přivést zákazníky? Průzkumy ukazují, že kolem 80% nových návštěvníků se na web dostává přes vyhledávače. To už je opravdu dobrý důvod proč by měli mít Google a Seznam váš web opravdu rádi! Avšak jak se jim zalíbit? Musíte se naučit, jak optimalizovat web pro vyhledávače. I když to může být pěkný oříšek. Vytvořili jsme pro vás proto následující kontrolní seznam všeho, co je pro optimalizaci důležité. Neváhejte už ani vteřinku, vyberte nástroj k vyhledávání klíčových slov a dejte se do toho!

1. Přidány popisy stránek

V editoru webu klikněte u jednotlivých stránek na tlačítko „Vlastnosti“ stránky a vyplňte je. Dobře si rozmyslete, jaký bude mít váš web titulek a popis a nezapomeňte využít ta správná klíčová slova.

2. Stránka naplněna kvalitním obsahem

Svoji stránku byste měli zaplnit klíčovými slovy důležitými pro váš obor a zároveň zajímavými pro vaše čtenáře. Nezapomeňte přitom uvést také všechny důležité kontaktní informace.

3. Titulky zvýrazněny vhodným formátováním

Pokud pro nadpisy použijete formát „Nadpis 1“, vyhledávací roboti Googlu či Seznamu uvidí, co je na vaší stránce důležité. Ze stejného důvodu neváhejte také tučně zvýraznit důležitá klíčová slova v samotném textu.

4. Obrázky popsány pro vyhledávače

Klíčová slova využijte i v popiscích obrázků. Správnou optimalizací obrázků se zalíbíte nejen vyhledávačům, ale ocení je třeba i nevidomí a slabozrací návštěvníci webu.

5. Zajímavé a přehledné menu vytvořeno

Vytvořte menu, které dává smysl a obsahuje vámi vybraná klíčová slova. Rozsáhlé menu uživatele jen zmate. Pokuste se, aby mělo dvě, maximálně tři úrovně a v hlavním menu bylo maximálně 10 položek.

6. Všechny interní odkazy fungují

Zkontrolujte, jestli slovo, k němuž vytváříte odkaz, je slovo klíčové. K ověření správného fungování odkazů na webu pak využijte Google Nástroje pro webmastery.

7. Všechny externí odkazy fungují

Stejně tak se ujistěte, že fungují odkazy vedoucí mimo vaše webové stránky. Přesměrování na „Stránka nebyla nalezena“ návštěvníka nikdy nepotěší (naštěstí si i tuto stránku můžete nastavit tak, aby se návštěvník rychle zorientoval – jak na chybovou stránku?)

8. Domovská stránka se rychle načítá

Lidé obvykle nesnáší čekání, proto čím rychleji se vaše domovská stránka bude načítat, tím lépe. Vyhněte se použití přílišného množství widgetů, zbytečně velkých obrázků, bannerů a flash souborů.

9. Všechny stránky webu jsou indexovány

Ujistěte se, že všechny stránky vašeho webu už byly vyhledávači zpracovány. Pokud ne, okořeňte je vhodnými odkazy a klíčovými slovy, aby je roboti rychle našli.

10. Web je pravidelně aktualizován

Všechny stránky vašeho webu by měly být aktuální, proto nezanedbávejte pravidelnou údržbu svých stránek.

Plánujete rozvíjet SEO na svém webu? Vyzkoušejte průvodce krok za krokem.

Přemýšlíte o vytvoření vlastních stránek?
Tvorba webových stránek s Webnode je opravdu jednoduchá a navíc zdarma. Zkuste to ještě dnes!