Jak a o čem psát blog?

7.11.2018
jak psát blog

Vždy jste chtěli psát vlastní blog, ale nevíte kde začít? První otázka, která vás pravděpodobně napadne, je, o čem by takový blog měl být. V následujících řádcích zjistíte, jaká témata čtenáře nejvíce zajímají. A můžete se do psaní pustit ještě dnes.


Před začátkem je vhodné zvážit, jaké jsou vaše blogovací záměry a cíle. Chcete si jen zaznamenat zajímavé postřehy každého dne, vytvořit firemní blog, který podpoří vaši značku, nebo předat svoje znalosti a psaním si přivydělat? V každém případě je dobré se zaměřit na téma, které je vám blízké, a psát pro vlastní publikum.

Jaké téma zvolit pro svůj blog?

1) Životní styl
Blogy o životním stylu jsou jedněmi z nejpopulárnějších na internetové scéně. Vzhledem k tomu, že pokrývají celou řadu různých témat, mohou si najít širokou škálu čtenářů. Nejčastějšími tématy jsou politika, kulturní události, digitální nomádství i každodenní vlogování. Psaní o společenských akcích či počítačových hrách anebo sdílení zkušeností z vlastní práce vám mohou pomoci přivydělat si.

2) Móda
Módní průmysl má obrovský dosah a mnoho lidí ho bedlivě sleduje. Pokud máte cit pro módu a zajímají vás novinky z této oblasti, můžete založit vlastní blog. I zde najdete specifické žánry, od nejnovějších kolekcí slavných návrhářů přes sportovní oblečení až po různé styly obouvání. Pokud váš blog přiláká dostatečně velkou fanouškovskou základnu, je pravděpodobné, že vás osloví některé značky s nabídkou spolupráce.

3) Rodičovství
Rodičovství je poměrně známou oblastí mezi blogery i téma, které vám může přinést peníze navíc. Můžete sdílet historky a zkušenosti se svými čtenáři, tipy v těhotenství nebo rady, jak vychovat zodpovědné dítě. Námětů ke psaní poskytuje rodičovství bezpočet. Můžete si také vydělávat testováním a recenzováním různých produktů.

4) Jídlo
Blogy věnované jídlu a stravování se obecně těší velké popularitě. Pokud vás baví zkoušet nové recepty, vařit zdravé jídlo nebo hodnotit restaurace ve svém okolí, blog o jídle může být to pravé pro vás. Kvalitní obsah má velký potenciál přilákat širší publikum i věrné fanoušky a třeba při propagaci některé restaurace získáte večeři na účet podniku.

Tip: Přečtěte si návody jak vytvořit vlastní blog a jak se stát úspěšným blogerem

5) Osobní finance
Baví vás čísla a počítání? Proč nesdílet tipy jak ušetřit, jak vytvořit rodinný rozpočet či dosáhnout finanční nezávislosti? Mnoho lidí ocení rady, jak hospodařit nebo založit vlastní firmu. Zajímavé mohou být i zkušenosti s investováním a poskytováním služeb finančního poradce.

6) Zdraví a fitness
Pro stále větší množství lidí začíná být zdravý životní styl důležité téma. Právě to vám dává skvělou příležitost být cenným zdrojem informací. Můžete se dokonce stát i fitness trenérem. V kurzu jsou různé cvičební sestavy, silový trénink a hubnutí. Zajímavým přivýdělkem pro vás může být sponzorovaný obsah, prodej potravinových doplňků nebo přímý marketing.

7) Cestování
Blog o cestování láká stále větší množství zapálených fanoušků. Populárním tématem je například cestování s dětmi, zajímavé destinace doma i v zahraničí, ale i tipy, jak si správně zabalit a vytvořit itinerář před cestou. Vaše rady mohou pomoci ostatním vyvarovat se častých chyb. Reklama na blogu nebo čtivě napsané sponzorované posty vám mohou vydělat na další výlety.

8) Kutilství a vychytávky
Baví vás ruční práce? Vytvořte si o nich blog. Úpravy a dekorace interiéru, zajímavé techniky a různé vychytávky také přitahují velkou komunitu uživatelů. Jako zdroj příjmů vám pak může sloužit přímo prodej rukodělných výrobků nebo pořádání seminářů, kde ostatní naučíte některé z technik.

Začněte psát vlastní blog zdarma ještě dnes